Rota adı | Ortalama fiyatı | Günlük sefer sayısı |
---|---|---|
İstanbul (Anadolu) → Amasya | 450 TL | 48 |
Samsun → Amasya | 150 TL | 30 |
Elazığ → Amasya | 700 TL | 14 |
Sultanbeyli → Amasya | 50 TL | 13 |
Harem → Amasya | 80 TL | 13 |
Binlerce yıllık tarihi geçmişi bulunan Amasya ülkemizin orta Karadeniz kısmında bulunur. Özellikle Osmanlı Devleti zamanında şehzadelerin sancağa çıktığı yerlerden biri olması sebebiyle şehzadeler şehri diye anılan kentin her köşesinden ayrı bir tarihi ve doğal güzellik çıkmaktadır. Hal böyle olunca da Amasya’nın yaz – kış ziyaretçisi hiç eksik olmaz.
Amasya’ya karayolu, demiryolu ve havayolu olmak üzere 3 farklı şekilde ulaşım sağlamak mümkün olsa da revaçta olan karayolu ulaşımıdır. Bunda Amasya’nın konumu etkili olmuştur. Çünkü Amasya ülkemizin her bölgesinden rahat bir şekilde ulaşım sağlanacak bir noktada yer alır. Amasya otobüs seferleri de karayolu ulaşımını daha konforlu bir hale getirir. Varış yeri Amasya otogarı olmak üzere birçok ilimizden Amasya’ya düzenli olarak otobüs seferleri düzenlenir. Lüks Erova Turizm, Erbaa Seyahat, Mis Amasya, Iğdırlı Turizm, Metro Turizm, Özlem Ardahan Turizm, Topçam Turizm, Ulusoy Turizm, Can Barış Turizm, Esadaş, Huzur Turizm ve Adıyaman Gülaras kente yolcu taşıma hizmeti veren Amasya otobüs firmaları arasında bulunur.
Bu firmalardan Amasya otobüs bileti satın almak için ise eskiden olduğu gibi otogarlara gitmeye ya da otobüs firmalarının iletişim bürolarını ziyaret etmeye ise hiç gerek yoktur. NeredenNereye.com Amasya’ya kolayca otobüs bileti almanız için hizmet sunar. Türkiye’nin ilk online otogarı olma unvanıyla yola çıkan ve bu şekilde hizmet veren sitemiz ile Amasya otobüs bileti satın almak için oturduğunuz yerden birkaç dakikalık işlem yapmanız yeterlidir. Amasya otobüs bileti fiyatları arasında karşılaştırma yapma imkanı sunan sitemiz üzerinden Amasya ucuz otobüs bileti almak için ilk olarak yapmanız gereken sitemizi ya da mobil uygulamamızı ziyaret edip ana sayfada bulunan arama bölümünden çıkış ilinizi ve varış yerinizi seçip ardından tarih belirlemektir. Belirlediğiniz kriterlerde size uygun otobüs seferlerini bir tık ile listeleyebileceğiniz NeredenNereye.com ile otobüs firmaları arasında fiyat karşılaştırması yapabilir, seyahat süresini görebilir ve hatta bineceğiniz otobüsün özelliklerine bile hakim olabilirsiniz. Size en uygun olan otobüs seferini seçtikten sonra ise gerekli bilgileri doldurup birkaç dakika içerisinde hızlı ve güvenilir bir şekilde ucuz Amasya otobüs bileti için satın alma işlemini tamamlayabilirsiniz. Bu işlem sırasında küçük bir fark ödeyerek satın alacağınız seyahat sigortası ile biletinizi güvence altına almış olursunuz. Bavul kaybı, kaza ya da otobüs kaçırma gibi beklenmedik olaylara karşı kendinizi güvence altına almış olursunuz.
Samsun, Tokat, Yozgat ve Çorum ile komşu olan Amasya bir Karadeniz şehridir. Tarihi 7.500 yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Bizlerden önce Amasya’da Hititler, Frigler, İskitler, Persler, Pontuslar, Romalılar ve Bizanslılar yaşamıştır. Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan kentte görülmeye değer pek çok tarihi ve doğal güzellik bulunur. Bu nedenle keyifli bir Amasya gezisi için gitmeden evvel araştırma yapmak ve bir rota oluşturmak iyi olacaktır.
Amasya her mevsim ayrı bir güzeldir. Kışın kar yağdığında şehirde oluşan manzara başka, yazın Anadolu güneşinin altında kenti keşfe çıkmak başka güzeldir. Amasya’da görülmesi gereken yerler ise şöyle sıralanabilir:
Amasya denince akıllara bir nehir kenarına dizilmiş olan evlerin yer aldığı bir kare gelir. İşte o fotoğraf karesi Yalıboyu Evleri’ne aittir. Yeşilırmak kıyısında, sur duvarları üzerine inşa edilmiş olan Yalıboyu Evleri birbirleri ile bitişik ve az katlı olarak yapılmıştır. Kentin simgesi haline gelmiş olan bu evler Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu gereği koruma altındadır.
Kentin doğal güzellikleri arasında yer alan Borabay Gölü Amasya’nın Taşova ilçesinde bulunur. Şehir merkezinden yaklaşık olarak 65 km uzaklıkta olsa da görülmeye değer yerlerdendir. Göl çevresinde yürüyüş yapmak oldukça keyiflidir.
Amasya’da Osmanlı Devleti’nden kalma çok sayıda tarihi yapı bulunur. II. Beyazıt Camii de onların arasındadır. 15. Yüzyıl sonlarına doğru Amasya valisi tarafından Sultan II.Beyazıt adına inşa ettirilen bu camii külliyesi ile birlikte varlığını bugünlere dek sürdürmeyi başarmıştır.
Büyük Ağa Medresesi olarak da bilinen Kapı Ağa Medresesi, Osmanlı Devleti’nden kalan bir başka yapıdır. 15. Yüzyıl sonlarına doğru II.Beyazıt’ın kapı ağalarından olan Hüseyin Ağa tarafından yaptırılmıştır. 19. Yüzyıl sonlarına kadar yapılış amacına hizmet eden medrese Amasya şehir merkezindedir.
Amasya’nın gerek binlerce yıl öncesine dayanan köklü tarihi sebebiyle gerekse de İç Anadolu ile Karadeniz bölgeleri arasında bulunması sebebiyle mutfağında çeşit çeşit lezzet bulunduran bir ilimizdir. Çorbadan sebzeye, hamur işinden et yemeklerine kadar her birinde farklı ve oldukça lezzetli yiyecekleri vardır. Özellikle sabah kahvaltılarında ve çay saatlerinde tüketilen cevizli Amasya çöreği Amasya mutfağında dillere destan olmuş bir lezzettir. Çatal çorbası, hele çorbası, keşkek, bat yemeği, etli bamya yemeği ve mantı da Amasya mutfağının en gözde lezzetleri arasındadır.
Amasya seyahati dönüşünde yanınızda Amasya’dan hatıra bir şeyler satın almak isterseniz bu hakkınızı leziz Amasya tatlarından yana kullanmanızı tavsiye ederiz. Örneğin, Amasya denince ilk akla gelen yiyeceklerden olan Amasya elması evinize dönerken kilolarca alabileceğiniz şeylerden biridir. İçi beyaz, dışı kıpkırmızı olan küçük Amasya elmaları gerçekten oldukça sulu ve lezzetli olduğu için tadına doyulamayacak güzelliktedir. Tazesini tercih etmezseniz ve daha uzun süre kullanmak isterseniz tercihinizi bu elmanın kurusundan yana da yapabilirsiniz. Öte yandan bamya da kente özgü lezzetlerden biridir. Nefis bir etli bamya yemeği yiyebilmek için Amasya’nın meşhur bamyasından satın alabilirsiniz. Elma lokumu, tarhana, erişte, Amasya çöreği ve ev yapımı pekmezler de Amasya’dan satın alabileceğiniz lezzetler arasındadır.